Rehabilitacja dla pracowników

Nie ma windy do zdrowia, są tylko schody, po których trzeba iść…​

To główny motyw rehabilitacji, prowadzonej w Zakładzie Aktywności Zawodowej Caritas Diecezji Kieleckiej, która jest kierowana do pracowników niepełnosprawnych.

Rehabilitacja zawodowa i społeczna to szereg działań, w szczególności organizacyjnych, leczniczych, psychologicznych, szkoleniowych, edukacyjnych i społecznych, zmierzających do poprawy jakości życia osób niepełnosprawnych oraz do integracji społecznej. Rehabilitacja  jest integralną częścią procesu leczenia.

Jedną z dziedzin fizjoterapii jest kinezyterapia czyli leczenie ruchem. Niepełnosprawni pracownicy ZAZ systematycznie (codziennie przez 60 minut) pod nadzorem wykwalifikowanego rehabilitanta wykonują ćwiczenia ruchowe, które usprawniają nie tylko ich stan fizyczny ale również wyraźnie wpływają na lepsze funkcjonowanie psychiczne.

Pracownicy ZAZ mają do dyspozycji sprzęt rehabilitacyjny taki jak: bieżnia, orbitrek, wioślarz, rower stacjonarny, stepper, platforma wibracyjna, atlas. Urządzenia te umożliwiają wykonywanie ćwiczeń ogólnousprawniających, biernych, czynnych z oporem, czynnych
w obciążeniu, samowspomagających, korygujących wady postawy i chodu.

Osoby ze wskazaniami do leczenia masażem mają możliwość korzystania z profesjonalnego masażu bańką chińską lub drenażu limfatycznego wybranych części ciała.

Ponadto pracownicy niepełnosprawni ZAZ korzystają ze wsparcia doradcy zawodowego oraz psychologa.

Doradca zawodowy wspólnie z pracownikiem dokonuje przeglądu jego wykształcenia, przebytych szkoleń, doświadczenia zawodowego, zainteresowań, umiejętności, cech osobistych i możliwości fizycznych. Może sugerować określonych pracodawców i udzielać porad w sporządzaniu dokumentów aplikacyjnych oraz pomagać w przygotowaniu do rozmów kwalifikacyjnych.

Psycholog wspiera  zatrudnionych w ZAZ pracowników niepełnosprawnych, pomagając im rozwiązywać różnorakie problemy, jak np.:

• długotrwała drażliwość, smutek, spadki nastroju, apatia,
  • brak sił i chęci do wykonywania codziennych czynności,
  • zaburzenia snu (np. koszmary, bezsenność),
  • trudne, kryzysowe sytuacje, jak np. śmierć bliskiej osoby, poważne choroby,
  • brak satysfakcji z relacji rodzinnych, partnerskich i wiele innych
Koszyk